Marathontraining draait om omvang en de juiste intensiteit. Kies voor je intervallen en duurlopen het juiste tempo en loop niet te snel!
Voor je voorbereiding op je marathon heb je geduld en discipline nodig. Bouw rustig op en train met regelmaat. We geven drie praktijk voorbeelden.
Een standaard marathonprogramma voor een geoefende loper duurt zo'n 12 weken. We geven eenconcreet 12 weken programma.
Een sprinter traint anders dan een marathonloper. Waarom is het tempo bepalend voor wat je traint? Daarvoor kijk je naar het systeem dat energie levert. Kijk hier voor het belang van het juiste trainingstempo..
De eerste drie pittige weken van je trainingsplan! Alle basiselementen van de marathontraining komen elke week aan bod, de lange duurloop, extensieve intervaltraining en ritmetraining.
In de weken 1 en 3 benader je de zwaarste weken van je marathontraining. In deze weken loop je ook de langste duurlopen uit deze periode: minimaal 2 uur en minimaal 25 km, afhankelijk van je looptempo. De vierde week is een herstelweek die je kan afsluiten met een testwedstrijd.
Dit is de omvangrijkste periode uit je voorbereiding, met twee weken waarin je je grootste omvang maakt. Let er op dat de combinatie veel omvang en intensieve training risico meebrengt. Train beheerst, doe herstelduurlopen rustig en ontspannen!
De langste duurlopen doe je in week 5 en week 7. Je loopt daarbij minimaal 2u15 en minimaal 25 km, afhankelijk afhankelijk van je looptempo. In week 7 kun je een extra lange duurloop opnemen van 35 km of maximaal 3 uur. Langer dan 3 uur is niet aan te bevelen omdat dit een behoorlijke aanslag pleegt op de trainingen op de dagen erna. Week 8 staat in het teken van herstel. Je kunt deze week afsluiten met een testwedstrijd, een 30 km kan een goede test voor de marathon zijn.
In twee weken bouw je op naar de derde week uit je voorbereiding met de hoogste omvang. De omvang van week 10 is vergelijkbaar met week 5 en 7, in week 10 loop je weer je langste duurloop uit deze periode, minimaal 2u15 en minimaal 25 km.
Let op: week 11 is een week met gemiddelde omvang, waarmee je in staat bent om uitgerust de laatste week in te gaan. Week 12 staat in het teken van de overcompensatie, je bouwt extra reserves op om je marathon goed te voltooien!
Succes!
VOORBEELD 12 WEKEN TRAININGSPLAN - klik hier
Overcompensatie - Aan het eind van periode 2 heb je als goed getrainde loper of loopster aan één of twee rustdagen genoeg om weer geheel hersteld te zijn van de voorafgaande trainingen. Je reserves zijn als het ware weer op peil. Door de rustige periode te verlengen, in combinatie met een goed eet- en slaappatroon, kan je lichaam extra reserves opbouwen. Let er op dat je de laatste dagen voor de marathon ook daadwerkelijk gebruikt om te herstellen. Bewaar de achterstallige klusjes voor de week na de marathon.
Herstelperiode - vaak onderschat - Het zit erop! Je hebt weer een marathon aan je lijst toegevoegd en het is weer tijd om een volgend doel te stellen. Allereerst zul je van een welverdiende trainingsvakantie moeten genieten. Je zult niet alleen van je marathon moeten herstellen. Na een periode van 12 weken met veel omvangrijke trainingen, zijn je lichaam en geest toe aan een trainingspauze. Neem twee weken de tijd om volledig uit te rusten.
• Neem de eerste week na je marathon tijd voor extra herstelmaatregelen als sauna en massage, bij voorkeur in de tweede helft van de week.
• Vermijdt de eerste dagen de schokbelasting op je spieren. Een stevige wandeling of fietsen zet je spieren ook warm en bevordert het herstel zonder ze teveel te belasten.
• Let, net als de dagen voorafgaand aan de marathon, weer op een goed eet- en slaappatroon.
• Houd minimaal twee weken herstel aan, voordat je je standaardtraining weer oppakt. Met actieve rust, herstelloopjes en ontspannen vaartspel, herstel je beter dan met niets doen.
• Met twee weken rust verlies je geen vorm. Integendeel, je kunt na twee weken de goede conditie die je de laatste maanden hebt opgebouwd benutten voor mooie resultaten op kortere afstanden.
Made with Mobirise css website template